Drenthe, door de lens van Karin Broekhuijsen

Aangezien Karin verslingerd is aan haar provincie, kan een fotoboek geheel gewijd aan Drenthe niet uitblijven. Ingebed in vijf thema’s wordt de aantrekkingskracht van deze regio in beeld gebracht. De foto’s vormen een prachtige staalkaart van Drenthe, waarbij ervoor gekozen is om ook ruimte te bieden aan het onbekende. Al gelijk op de cover wordt je oog geleid naar bloembollen, binnenin gaat het ook over de hightech van ASTRON en herinneringen aan de Spaanse griep. Natuurlijk zijn er de zandverstuivingen, de bossen en de heidevelden, tegelijkertijd toont dit boek de zwartgeblakerde stammen na een zomerse bosbrand.  
De foto’s gaan vergezeld van teksten die extra diepgang en duiding geven. Er wordt ingegaan op de samenhang tussen de diverse natuurgebieden, over de intact zijnde kwelstromen en de robuustheid van het land. Voor wat betreft landgebruik zijn er een paar bijzondere bondgenootschappen gesloten. Zo is er de samenwerking tussen een afvalverwerker en een natuurorganisatie, die onder andere geleid heeft tot een heuvel waar racefietsers

graag gebruik van maken. Zoals in alle boeken van Karin spelen de weersomstandigheden een grote rol, deze kleuren de foto’s en nemen geregeld bijna het hele beeld in beslag. Dat is ook zo mooi van Drenthe; er is zoveel lucht te zien.  

Het boek ademt Drenthe in al haar schoonheid. Een loflied door zangeres Martije siert de binnenkant van de cover en Henk Brink, gedeputeerde in de Provinciale Staten, schreef een trots voorwoord. Het boek is voor Drenten, Nederlanders en toeristen een prachtig werk om van te genieten. Ook voor buitenlandse bezoekers, want alle tekst is in het Nederlands, Engels en Duits.