Over Karin 

Landschapsfotograaf Karin Broekhuijsen.

Fotografie is haar passie, fotograferen in Drenthe heeft haar voorkeur.

Alles staat bij landschapsfotograaf Karin in het teken van de zoektocht naar het perfecte beeld. Het moet een verstilde weergave zijn van plekken die wat met haar doen. Als zo'n moment zich manifesteert, kun je haar ook echt 'wauw' horen roepen. Het is de uiting van een verrukte fotograaf die geniet van het buiten zijn en van al het moois dat zich aandient, om het vervolgens te fotograferen. Het zijn geen toevalstreffers. Karin bereidt zich terdege voor en weet vaak al van tevoren wat ze zoekt. Als beelddenker begint er ruimschoots voor het fotograferen van alles in haar hoofd te ratelen. Ter plaatse wordt continu in composities en aan de juiste spelingen van het licht gedacht. Voor dat laatste worden de weersverwachtingen nauwlettend gevolgd. Het weer speelt dan ook een belangrijke rol in Karin werk. Zij ziet voor zich op welk tijdstip en onder welke omstandigheden een plek het fraaiste van zichzelf zal prijsgeven. Natuurlijk zijn er altijd verrassingen, ook die kunnen een 'wauw' opleveren.

Karin is al meer dan 4 decennia fotograaf. Eerst deed zij vooral aan huwelijks- en portretfotografie, in de nieuwe eeuw volgde een ontwikkeling naar landschapsfotografie, natuurfotografie en weerfotografie. In deze disciplines komt voor haar alles voor haar bij elkaar; het buiten zijn, het in de natuur vertoeven en het landschap vastleggen voor de volgende generaties. Zij maakt beelden in binnen- en buitenland, maar is de laatste jaren bovenal bezig de provincie Drenthe in al haar schoonheid vast te leggen. Het Reestdal, de Hunze, het Lofar-gebied, het Balloërveld en vele andere bekende en onbekende Drentse plekken kent zij als haar broekzak. In alle seizoenen kun je haar er tegenkomen.

Haar fotografisch werk

Deze Drentse fotograaf heeft inmiddels een omvangrijk portfolio opgebouwd. Bij het stockbureau Buiten-beeld staan duizenden foto's van Karin, die in binnen en buitenland worden gepubliceerd. Ondertussen zijn er meerdere fotoboeken van haar hand verschenen. Het begon met 'Buitengewoon weer in beeld' 2011. Daarna volgde 'Ode aan het hunebed' april 2019. In oktober 2020 is haar 'boek 'Drenthe', door de lens van Karin Broekhuijsen, verschenen en momenteel wordt er hard gewerkt aan een fotoboek over het 'Geopark de Hondsrug'. Volgers noemen haar ook wel de visuele chroniqueur van Drenthe. Daarnaast heeft zij aan meerdere boeken meegewerkt, onder andere instructiewerken die door Pixfactory zijn uitgegeven. Marketing Drenthe gebruikte haar beeldmateriaal het voorjaar van 2020 in Amsterdam om groot uit te pakken met een reclamecampagne voor Drenthe, in Amsterdam. Karin foto's waren groot te zien in vele abri's. Voor diverse andere publicaties zoals het Parool en de Libelle. Verder hangen er Drentse landschappen van Karin in hotels en bedrijven en levert zij bijdragen aan allerlei publicaties zoals voor het Parool, Telegraaf, Roots en de Libelle. Op de website van Marketing Drenthe kunt u van alle hunebedden een foto vinden van Karin. 

Grieta Spannenburg

Karin Broekhuijsen De Kiel Drenthe

Karin Broekhuijsen bij hunebed D27 in Borger