Bovenstaande foto van mij is genomen door Jeroen Kelderman

Hoe het begon
Karin Broekhuijsen is al meer dan 4 decennia fotografe. "Het begon lang geleden met een fotocamera bij het zeeppoeder, voor 5 gulden. Het drukken op de knop gaf een heerlijk gevoel, ook al legde ik bij mijn eerste foto slechts de achterkant van een auto vast." Tijdens haar middelbare schooltijd komt er een echte camera en begint de hobby serieuzere vormen aan te nemen met het lidmaatschap van de fotoclub. Wat volgt is een jaar in de Verenigde Staten waar zij zich naar eigen zeggen 'wezenloos' fotografeert. Een heel jaar lang staat ze overal met de neus bovenop om een volumineus jaarboek bij elkaar te schieten. Terug in Nederland is de MTS Fotografie in Den Haag dan ook onontkoombaar. Sinds 1974 heeft Karin haar eigen studio waar zij vol aandacht en kunde al talloze mensen voor de lens heeft gehad. Even zo lang volgt zij koppels tijdens hun huwelijksdag om een persoonlijke reportage samen te stellen.

Hoe het ontwikkelde
In het begin van haar professionele fotocarrière is Karin ook vaak de hort op om in buitengebied en natuur prachtmomenten vast te leggen. Maar met een gezin, een goedlopende fotostudio en een altijd drukke agenda raakt dat deel van haar bezigheden geleidelijk wat meer op de achtergrond. Totdat zij rond 2005 deze oude liefde opnieuw bij de lurven vat.

 

 

Steeds vaker is ze weer buiten te vinden met haar camera, veelal voor dag en dauw. Niet alleen is haar blik gericht op het spel van licht en de elementen van het landschap, maar steeds vaker komt 'het weer' in al zijn facetten aan bod. Haar haviksblik ziet wat de gemiddelde waarnemer niet opvalt en haar enthousiasme over wat ze nu weer heeft ontdekt is vaak tomeloos. "Net zoals in mijn studio, zoek ik ook buiten naar de mooiste beelden. En als ik zo'n beeld heb gevangen, ga ik soms letterlijk springen van geluk.".

Hoe het eigen fotoboek er kwam
Nadat Meteo Consult maar liefst 20 foto's van haar hand in het boek Hollandse Wolkenluchten heeft geplaatst (eind 2009), werd het tijd voor een eigen fotoboek. Nog vaker gaat Karin Broekhuijsen naar buiten om licht, wolken, flora, fauna en landschap op het juiste moment te fotograferen. 'Buiten gewoon Betoverend weer in beeld' verschijnt in het voorjaar van 2011 en bevat natuur- en weerfoto's gerangschikt naar het seizoen. Bekende meteorologen werken er aan mee, waarbij vier een intro schrijven bij hun favoriete jaargetijde. Na het voorwoord van Jordi Bloem, neemt Reinier van den Berg de lente voor zijn rekening, Margot Ribberink de zomer, Grieta Spannenburg de herfst en Reinout van den Born de winter. Daar waar er artikelen over dit boek verschijnen, wordt Karin gecomplimenteerd voor haar scherpe zintuig als het gaat om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Ook de diverse verrassende composities en kleurenpaletten blijven niet onopgemerkt. Bovendien schuwt Karin de grijze dagen niet. En juist dan komt het er op aan; gaat het beeld nog leven? Dat dit zeker het geval is, bewijst bijvoorbeeld een foto van een kleiakker die ondanks bewolking en nevel fraai glinsterende hopen toont.

Hoe het voortgaat
Zowel binnen als buiten is Karin sinds die tijd aanhoudend in de weer. Zij maakt alle foto's voor het boek 'Menselijk bedrijf: van werkplaats tot eeuwigheid'. In deze publicatie uit 2012 worden oude ambachten op prent getoond, naast een foto van de moderne variant ervan. Bezijden haar studiowerk blijft de natuur trekken. Inmiddels raakt haar man, Bart, ook steeds geïnteresseerder in het vastleggen van dieren. Almaar vaker trekken ze er samen op uit, dagen of weken. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Scandinavië, Ierland, de Filippijnen en op IJsland wordt er door beiden gefotografeerd. Soms in bittere kou of juist in erg warme omstandigheden en altijd met geduld. Wie op een das in Drenthe wacht, zal zich op een goed punt moeten opstellen en vervolgens lange tijd stil blijven. Meerdere malen terugkeren naar bepaalde plekken is onontbeerlijk om een perfecte foto te krijgen. Inmiddels heeft Karin natuurfoto's bij het bekende stockbureau Buiten-Beeld staan. Zowel Bart als Karin is lid van de Vereniging Natuurfotografen Apeldoorn en in dit clubverband scherpen zij hun kennis en kunde. Onderlinge presentaties tonen het hoge niveau van deze vereniging.

Hoe zij voortgaat
Deze vakvrouw stopt voorlopig niet. Nog steeds is Karin Broekhuijsen voor alle facetten van de fotografie enthousiast. Binnenshuis en buitenshuis.

Geregeld verwelkomt zij klanten in haar studio, of zoekt haar klanten op in de door hun gewenste omgeving. Wie geïnteresseerd is geraakt in een portret door Karin, kan rekenen op een prettige begeleiding voor een bevredigend resultaat. Haar voornaamste streven is om u vast te leggen zoals u bent. Een mooie foto waarbij mensen zeggen "Ja, dit is hij/zij!"

Haar eigen foto-archief van natuur- en weerfoto's is inmiddels uitermate omvangrijk en ze zal daar de komende jaren nog heel veel werk aan toevoegen. Volgens haar eigen zeggen is het uitzoeken en op de juiste wijze (terugvindbaar) archiveren van haar foto's "een tijdrovend werk", maar ze doet het met plezier. Alleen al omdat ze met geestdrift zoveel nieuwe buitenfoto's maakt en dus kritisch moet zijn om alleen het allerbeste op te slaan. Wie een specifieke natuurfoto zoekt, kan bij Karin vaak prima terecht.

Grieta Spannenburg