Recensie 'Drenthe op zien mooist, veur gienien meer  verbörgen'

door Jurjen van der Hoek

"Was het de armste provincie van Nederland, een achtergebleven gebied? Een geïsoleerde landstreek waarvan de woeste gronden langzaam aan werden ontgonnen in verschillende kolonisatieprojecten. In de veenkoloniën werd het land ontgonnen, afgegraven en gecultiveerd. Daardoor ontstonden fraaie uitzichten, weidse blikken en intieme plekken. Drenthe werd bij uitstek een gebied voor kuddes schapen die de heidevelden grasloos houden. Doordat het minder in trek was voor industrialisatie, bleef het enigszins achter in de financiële weelde die het westen van Nederland kent.

Maar wel is het daarom nu een rijke provincie wat betreft natuur en landschap, flora en fauna. Het is er goed toeven en toeren, per auto of op de fiets. En ook is het best wandelen over de heide en door het bos. Toeristen en dagjesmensen die van betrekkelijke rust houden en de schoonheid van de natuur weten te waarderen vinden Drenthe.De tijd lijkt er stil gezet.

Natuurlijk gaat de Drentse bevolking mee in de vaart der volkeren. Maar laat ruimte voor de natuur. Mens en dier kunnen hier goed samen en naast elkaar leven. Niet ieder ongerept stukje natuur of braakliggend terrein wordt opgevuld met stenen en staal. De natuur kan de gang gaan zonder al te veel sturing van de mens"..

Klik op de afbeelding voor het volledige artikel

.

 
Radio Drenthe   RTV Drenthe