Lichtende Nachtwolken

Zomer betekent voor mij regelmatig mijn bed uit om te kijken of er 'lichtende nachtwolken' zijn. Helaas was het wat dat betreft een slechte zomer.

Veel heldere nachten was er niets te zien. Je denkt waarschijnlijk 'lichtende nachtwolken, wat zijn dat?'. Ze ontstaan doordat hoog in de atmosfeer methaan wordt omgezet in waterdamp. Op 70 tot 80 kilometer hoogte is het koud; daardoor bevriest de waterdamp en vormt dan wolken van ijskristallen. Als het donker is, weerkaatsen deze hele hoge wolken het zonlicht.

Je kunt deze wolken zien van eind mei tot begin augustus. De beste tijd om ze te kunnen zien is anderhalf uur na zonsondergang tot anderhalf uur voor zonsopkomst. Kijk dan wel naar de noordelijke horizon. Soms zie je de lichtende nachtwolken, ook wel NLC's genoemd (Noctulicent Clouds), gedurende de hele nacht; andere keren slechts een half uur. Je ziet de wolken het beste tijdens onbewolkte nachten. De wolken die wij dagelijks zien hangen namelijk veel lager en belemmeren het zicht op de lichtende nachtwolken als die er zijn. Doordat het op grote hoogte hard waait, veranderen de wolken van kleur en vorm en plaats. Ze zijn door hun vormen en kleuren bijzonder. Als je ze een keer hebt gezien, kijk je alweer uit naar een volgende keer om ze te zien. Aangezien het de komende nachten bewolkt is, denk ik dat we ze deze zomer niet meer zullen zien. Weer een jaar wachten dus. Wil je meer foto's zien van lichtende nachtwolken? Klik dan hier voor de NLC's. Op mijn site is een pagina met lichtende nachtfoto's. klik dan hier.

Wil je een foto van lichtende nachtwolken aan de muur? dat kan; stuur dan een e-mail via het contactformulier.